Uitgelichte ziekte van weil specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een ziekte van weil specialist in uw regio
Informatie over ziekte van weil
Ziekte Van Weil
De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. De Ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën; de zogenaamde leptospirosen. Leptospirose is een zoönose: een infectieziekte die van dier naar mens overgaat. De natuurlijke gastheren voor de leptospirosen zijn niet alleen knaagdieren, waaronder zoals algemeen bekend de rat, maar ook runderen en varkens. Zij vormen het infectiereservoir en verspreiden levenslang de leptospirosen via de urine en via hun jongen. De mens (maar ook de hond) vormt een toevallige gastheer, die van de besmetting ernstig ziek wordt terwijl de dieren die de ziekte overdragen er niet, of nauwelijks ziek van worden. De ziekte is genoemd naar Adolf Weil, een Duitse internist (1848-1916). De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. Van leptospirose bacteriën kunnen mensen ook andere ziekten dan de ziekte van Weil krijgen, maar daar wordt nu niet op ingegaan. De ziekte komt over de hele wereld voor. In Nederland komt het voor als beroepsziekte bij rioleringswerkers en muskusratbestrijders. De infectie ontstaat door contact met door rattenurine besmet water. De bacterie Leptospira interrogans kan dan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden. In Nederland worden per jaar gemiddeld dertig gevallen van de ziekte van Weil vastgesteld met een duidelijke piek in de periode van augustus tot november.
Ziektebeeld
Symptomen bij de ziekte van Weil: De klachten beginnen met:
- Plotseling hoge koorts (39-40 graden);
- Geel zien van de huid en het oogwit;
- Nieren die slecht gaan werken;
- Bloedingen in de huid;
- Rode vlekken op de benen.
Behandeling
De ziekte wordt behandeld met medicijnen. Soms is opname in een ziekenhuis nodig. De meeste mensen worden weer helemaal beter na enkele weken. Iemand kan nog enkele maanden moe blijven.
Oorzaken
Ratten kunnen de bacterie bij zich dragen. Via hun urine kan de bacterie in aarde, riool en oppervlaktewater terecht komen. Besmetting vindt plaats door:
- Contact met levende of dode ratten;
- Contact met de urine van ratten;
- Contact met aarde, riool en oppervlaktewater;
- Door het zwemmen in sloten en plassen waarin besmette ratten leven.
Ziekte van weil video's
Ziekte van Weil
Een voorlichtingsvideo van Bosschap; het bedrijfschap voor bos en natuur.
Ziekte van Weil
Een uitgebreide uitleg over de ziekte van Weil, in het Engels